Odată cu schimbarea guvernării aflăm tot mai multe și despre miliardul furat și despre concesionarea ilegală a aeroportului și despre întreținerea pe banii altui stat a unui partid de influență, condus chiar președintele țării și despre alte multe încălcări flagrante, care ar fi imposibile într-un stat, unde legea stă în capul mesei.
Și cei cu convingeri de dreapta și cei de mai împărtășesc ideile utopice ale socialismului dezvoltat, toți cei care nu-s implicați în scheme frauduloase și n-au nimic cu abuzurile și hoțiile din sistemul bancar, s-au bucurat de fondarea comisiei parlamentare pentru investigarea cazului cu sustragerea banilor de la Banca de Economii și de la alte două bănci comerciale. Ancheta întreprinsă de această comisie a fost una obiectivă, transparentă și bazată doar pe material factologic. Pe parcurs s-au stabilit toate circumstanțele și toți „eroii” jafului secolului. Au fost rostite nume concrete ale înalților funcționari, care în loc să poarte de grijă averii statului, au contribuit direct sau indirect la furtul miliardului. Comisia și-a încheiat practic misiunea. Ea, de facto, a făcut ceea ce trebuiau să întreprindă demult organele de anchetă. Acestea, însă, au luat apă în gură și ne tot hrănesc de ani de zile cu promisiuni. Cam aceiași situație-i cu concesionarea aeroportului, cu finanțarea masivă de peste hotare a socialiștilor, cu alte zeci de cazuri de sfidare elementară a legii. Explicația celor care ar trebui să vegheze respectarea legii este una simplă: mai avem nevoie de timp pentru a stabili toate circumstanțele(?!).
Tot așa, cu amânări și cu explicații, care n-au nimic comun cu realitățile noastre, ei ne-au tot dus cu zăhărelul de ani de zile, (să ne amintim doar de cazul lui Șor). Aceiași tergiversare se încearcă (destul de reușit) și acum, în condițiile de guvernare a coaliției venite la putere în urma plecării de la cârmă a democraților. Mai mult chiar, acum este tărăgănată și reforma justiției. Despre această reformă s-a tot vorbit și s-au tot făcut promisiuni, pentru ca să se constate la moment, că practic nimic nu s-a întreprins și carul rămâne împotmolit acolo, unde a și stat de ani de zile. La figurat vorbind, se amână administrarea medicamentului bolnavului aflat pe patul de moarte!
O soluție de a insufla bolnavului un pic de speranță, este propunerea de numire a unui procuror general din afara țării. Propunerea vine de la blocul ACUM, dar este blocată de președintele Dodon. De ce? Explicația-i una la suprafață și-i dictată de frică elementară. Un procuror principial este dator să inițieze investigații la toate semnalele parvenite chiar și la adresa demnitarilor de stat. Iar actualul președinte are o biografie bogată cu ani de zile de activitate în structurile de stat la nivel de înaltă responsabilitate și cine știe ce se poate întâmpla, dacă vom avea un veritabil procuror de țară?
Aceasta ar fi explicația. Ea-i bine cunoscută și toată lumea așteaptă cu ce se va solda confruntarea dintre cele două componente ale actualei guvernări. S-ar putea întâmpla ca acest dezacord de păreri să devină piatră de încercare care va pune capacul acestei șubrede alianțe. Ș-atunci, dacă ne referim la reforma justiției, iarăși ne vom posta în poza de așteptare a unor timpuri mai bune, care, cine știe când vor veni.