La expresia din titlu se recurge, de regulă atunci, când apare necesitatea de caracterizat niște persoane arogante, neobrăzate, sfidătoare, nerușinate și cu alte vicii de care nu prea avem plăcerea să pomenim, dar de care, cu părere de rău, ne tot ciocnim și pe care le observăm la diferiți concetățeni, în diferite ipostaze.

Dat fiind, că în viața cotidiană activitatea parlamentară a devenit un subiect mult prea urmărit și analizat din diferite puncte de vedere, involuntar, ajungem la concluzia, că și mulți, (chiar prea mulți!) din deputați sunt purtători ai apucăturilor enumerate. Evident, că am dori mult, ca acești indivizi, care mai au și alte vicii (demonstrate cu lux de amănunte de diferite investigații), să nu mai nimerească în componența viitorului legislativ.

Însă, spre surprinderea noastră, listele depuse și înregistrate la CEC, abundă în nume bine cunoscute, actuali deputați, dar și protagoniști ai diferitor investigații legate de fraude de proporții. Pentru mulți pretendenți la deputăție, accederea în parlament, înseamnă nu altceva, decât posibilitatea de a mai scăpa pentru câțiva ani (având imunitate parlamentară), de întrebările incomode, care țin de activitatea lor legată de scheme de delapidare, abuz în serviciu, furturi și alte metehne cunoscute. Ei mai speră, că prezența în noul legislativ le va permite și în continuare, având acoperire politică, să continue „opera de corupție”, atât de comodă, cu venituri și beneficii enorme.

Mai grav e că aspirațiile acestor pretendenți la deputăție nu sunt lipsite de temei. Ca și în trecut, justiția și procuratura se fac că plouă iar la înregistrarea partidelor și a candidaților Comisia Electorală „n-are nici o întrebare” nici chiar la adresa celor mai suspecți candidați. Probabil, că suntem unica țară de pe continent unde în scrutinul parlamentar participă partidul cu numele persoanei condamnate la pușcărie și unde pe listă, printre primii, figurează persoane suspectate de participare la fraudă bancară. Inadmisibilă este în țările civilizate și practica de finanțare a partidelor din partea altor state. La noi, cu banii rușilor, socialiștii, partidul cărora nu acumula anterior nici un procent din sufragii și despre existența căruia majoritatea populației nici nu cunoștea, la alegerile trecute a ajuns a fi unul cu cei mai muți deputați în parlament. Aceiași metodologie de finanțare ilicită, la sigur, va fi folosită și în scrutinul din 11 iulie. Se întâmplă astfel, fiindcă avem legi, dar nu avem justiție.

Unica posibilitate de a opri debandada și de a promova în legislativ oameni care într-adevăr  țin la interesul național, este participarea noastră a cetățenilor cu drept de vot, la scrutin. Dar nu participare pasivă, cu ochii închiși cum s-a mai întâmplat. Și nici nu-i cazul să ne lăsăm ademeniți de pungi, lei sau „suta de grame”.  Până la data scrutinului, mai avem ceva timp, acel timp, care ne dă șansa să facem, în sfârșit, alegerea corectă, așa precum am făcut-o la scrutinul prezidențial.

Constantin Rotaru

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here