Oricât s-ar încerca să treacă cu vederea sau să diminueze rolul agriculturii în economia noastră, realitatea ne demonstrează odată în plus, că până la urmă aproape toate activitățile economice au legătură directă sau indirectă cu domeniul agricol. Cea de-a XX-a ediție jubiliară a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”, vine să confirme acest adevăr. Din cei mai bine de 350 de participanți întruniți la ”MOLDEXPO”, majoritatea sunt din mediul agricol sau au tangențe nemijlocit legate de producție sau industria alimentară.

În unul din cele două pavilioane rezervate expoziției tot spațiul este pe deplin ocupat de întreprinderile din industria de panificație, vinicolă, cofetărie, mezeluri și carne, de conserve din fructe și legume, din  ramurile conexe celor agricole. Deși afectați grav de criza energetică și secetă, agenții economici au acumulat totuși potențialul necesar pentru a rezista provocărilor și, mai mult chiar, de a face mișcări sigure în perfecționarea producției. Comparativ cu anii trecuți, la această expoziție accentul este pus nu doar pe calitatea produselor, dar și pe componenta ecologică și pe cea de utilitate pentru sănătatea consumatorilor. Este evidentă această tendință  de perfecționare dacă ne referim la vinuri, la produse de cofetărie, din diferite fructe congelate, uscate sau preparate conform altor metodologii originale. Spre exemplu, Pastila ”Asorti”,  produsă de Compania ”Consult LC” SRL din Criuleni, un produs cu conținut de căpșune, mere, gutui și vișine nu conține zahăr adăugat, aditivi și conservanți și datorită calităților benefice pentru sănătate este recomandat inclusiv copiilor de la un an. Produse cu gust deosebit, distinse prin calități curative am depistat practic în majoritatea tarabelor, unde vizitatorilor li se propun bunuri dintre cele mai alese, fabricate la întreprinderile agricole și alimentare din republică.

Nu-i cazul să ne referim mai concret la produse sau articole aparte expuse la această expoziție, fiindcă doar o vizită la fața locului ar putea completa mai deplin cunoștințele despre gama și sortimentul produselor fabricate în Moldova.               Vizita la această expoziție ar fi indicată și pentru a lua cunoștință de activitatea camerei de Comerț Italiene în Moldova, care participă cu un stand al companiilor italiene care-și desfășoară activitatea în țara noastră. Tot în cadrul acestui eveniment, în prima din cele 5 zile de desfășurare a expoziției, a avut loc un forum moldo-român, o prezentare a Programelor de susținere a antreprenoriatului implementate de către Instituția Publică Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Pe tot parcursul evenimentului are loc târgul locurilor de muncă în cadrul căruia sunt propuse peste 1500 de locuri vacante. Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, la actuala ediție a Târgului locurilor de muncă participă peste 30 de agenţi economici din diverse domenii de activitate. Sunt așteptate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, cele angajate, dar care doresc să-şi schimbe locul de lucru, candidaţii cu experienţă profesională, tineri specialişti sau cei care nu deţin o profesie/meserie. Vizitatorii sunt îndemnați să comunice direct cu angajatorii pentru a cunoaște cerințele acestora și specificul actual al pieței muncii. Cei interesați, vor putea să obțină informații despre serviciile și măsurile de ocupare prestate de subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă: informare privind piața muncii, ghidarea în carieră, cursuri de formare profesională, instruire la locul de muncă, stagii profesionale, inițierea unei afaceri, etc. În prezent, în baza de date a Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă sunt peste 9 900 de locuri de muncă vacante înregistrate, dintre care circa 4 000 în municipiul Chişinău.

De mai menționat că, de data aceasta  nici oficialii de rang înalt n-au ignorat evenimentul. La deschiderea expoziției,  premierul Natalia Gavrilița a mulțumit antreprenorilor autohtoni pentru că, în pofida multiplelor crize, au reușit să se dezvolte, să creeze noi produse și noi locuri de muncă. „Mă mândresc să fiu o consumatoare fidelă a produselor moldovenești. Anul 2022 a fost un an complicat, cu multe crize suprapuse. În pofida greutăților, antreprenorii noștri reușesc să găsească succesul, să mențină și să crească numărul de locuri de muncă, să găsească noi piețe de desfacere și să se ajusteze la noi condiții de activitate”, a afirmat Natalia Gavrilița, iar Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea, a declarat că după o pauză de doi ani, cauzată de pandemie, cel mai așteptat  eveniment expozițional al anului – Expoziția națională „Fabricat în Moldova” revine în forță. Sloganul acesteia „Fabricat în Moldova – Fabricat pentru Tine!”, reprezintă perseverența antreprenorilor autohtoni și devotamentul consumatorilor moldoveni, a declarat Sergiu Harea.

Constantin Rotaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here