Cei de mai cred că politica la noi se face în Parlament (fiindcă suntem o republică parlamentară!), greşesc amarnic. De la primul legislativ încoace, politicul moldovenesc este influenţat, iar de la un timp şi dirijat direct, din capitala ţării, care doreşte la modul serios să-şi restabilească influenţa de altă dată.
La prima etapă, „binevoitorii” noştri au mizat pe trădătorii infiltraţi în Mişcarea de Renaştere Naţională. Le-a reuşit de minune! Mai apoi, au fost identificaţi alţi candidaţi, criteriul de selectare fiind unul singur: ataşamentul faţă de geopolitică ruşilor, care, precum cunoaşte toată lumea, urmăreşte scopul reconstituirii imperiului de altă dată. Moscova a mizat şi mizează pe coloana a cincia şi pe moldovenii, care sunt departe de a cunoaşte adevărata istorie a neamului şi le este străin sentimentul demnităţii naţionale, în schimb, le plac banii, în cantităţi mari. Din aceste considerente, în fondarea partidului socialist prorus s-a investit şi se investeşte din gros, fiindcă această bucată de pământ prezintă un interes aparte pentru ruşi, fiind un cap de pod pentru prezenţa în Balcani şi având rolul strategic în războiul pe care ruşii îl poartă cu Ucraina.
Am făcut această incursiune în istoria contemporană, pentru a răspunde şi la întrebarea care ne frământă de-a lungul anilor de independenţă: de ce ne tot bălăcim în mlaştina sărăciei, în timp ce alte foste republici, sunt deja în componenţa UE şi îşi făuresc o viaţă civilizată? Explicaţia tot de la acţiunile „binevoitorilor” vine. De acolo au fost trimişi emisari pentru a periclita dezvoltarea normală a politicii de stat, acolo s-au zămislit blocadele economice împotriva agenţilor economici moldoveni (cei săraci mai uşor pot fi dirijaţi) şi tot acolo se uneltesc acum intrigi de combatere a forţelor politice, care şi în aceste condiţii nocive, renasc şi devin tot mai influente în spaţiul politic, dar mai au mult de muncit până a conştientiza că doar în unire este forţa noastră.
Combinaţiile şi schemele puse la cale se fac vizibile şi se developează în special acum, în preajma pregătirilor pentru alegerile prezidenţiale. La indicaţia şi cu participarea patronilor, se crează structuri politice, care la „momentul potrivit” vor fi folosite în scopuri bine definite. Prima încercare de funcţionare a mecanismului s-a făcut la începutul săptămânii curente, când în parlament s-a dezbătut moţiunea de cenzură împotriva guvernului Chicu. S-au „îmbolnăvit” subit de „coronavirus” doi deputaţi din partidul Şor, care, evident, n-au participat la votarea moţiunii. Încă vre-o doi deputaţi de la democraţi au fost şantajaţi cu dosare. S-au făcut nişte mişcări nevinovate, neobservate chiar, dar cu efect scontat.
La sigur, în campania de alegere a preşedintelui, vor fi puse în funcţiune şi alte mijloace, mult mai eficiente. De pe acum se pregătesc condiţiile pentru participarea la scrutin a miilor de transnistreni, mai mulţi decât au fost la alegerile trecute. Combinaţia poate reuşi şi dat fiind că candidatul Kremlinului este sprijinit de un partid proeuropean, cel democrat. Este stranie această alianţă, care doar în categoria paradoxurilor politicii moldoveneşti poate fi inclusă, dat fiind că în componenţa acestei formaţiuni politice, printre deputaţi sunt şi persoane, care prin convingerile şi viziunile lor nici de cum nu pot fi înscrişi în lista simpatizanţilor sau adepţilor Kremlinului. Dar, fenomenul respectiv urmează, să servească probabil, drept temă pentru un alt editorial. Acum aşi vrea să închei cu o concluzie evidentă: procesul de acaparare a acestei bucate de pământ poate fi zădărnicit doar prin voinţa noastră, a majorităţii. Deci, să nu ne mai lăsăm manipulaţi, cumpăraţi şi amăgiţi, aşa, cum, cu părere de rău, s-a întâmplat în scrutinele trecute.
Constantin Rotaru