Deja de mai mulţi ani, Primăria municipiului Edineţ a stabilit mai multe înfrăţiri cu primării din România.

Prima propunere de acest gen a fost pusă în discuţie cu Primăria municipiului Râmnicul Sărat, judeţul Buzău, încă acum 10 ani. Între timp am reuşit mai multe proiecte de diferite dimensiuni cu acest oraş, vorba fiind de mai multe tabere de creaţie pentru copii, profesori de limba română, dar şi engleză, eveniment care s-a încheiat cu editarea unei cărţi cu scrieri ale elevilor edineţeni şi râmniceni. De asemenea, am instalat şi câteva busturi, inclusiv al poetului Grigore Vieru la Râmnicul Sărat; am organizat festivaluri comune ale poeţilor consacraţi, în acelaş rând – festivalul de creaţie poetică ”Titel Constantinescu”, unul din el desfăşurându-se la Edineţ, la el fiind prezenţi şi peste 50 de poeţi români.

Ulterior am avut şi alte înfrăţiri- cu Primăria oraşului Târgu Ocna şi a municipiului Oneşti, jud.Bacău, a mun. Săcele, jud. Braşov, mun. Dorohoi, jud. Botoşani, precum şi alte oraşe cu care întreţinem legături permanente pe domeniul implementării comune a diferitor proiecte, în special a celor transfrontaliere.

Printre aceste se numără proiectul cu mun.Dorohoi, privind elaborarea strategiei comune transfrontaliere 2013-2018, cu un proiect de transparenţă decizională a celor două consilii şi primării, în cadrul căruia pe durata a 6 săptămâni  mai mulţi consilieri din ambele oraşe au elaborat un studiu cu mai multe posibile ulterioare proiecte.

E de remarcat şi buna organizare a activităţilor cu  primăria Târgu Ocna, pe parcurs având loc  câteva deplasări reciproce a elevilor şi profesorilor, ei fiind cazaţi în familii concrete în Edineţ şi Târgu Ocna. De notat că pe parcurs aceştia asistă la ore în liceile din ambele oraşe, important fiind şi comunicarea din familii.

Un schimb bun socio-cultural îl are Edineţul şi cu mun. Oneşti, cu care am organizat câteva festivaluri comune, anual participând acolo şi ansamblul ucrainesc ”Vogograi” din Edineţ.

Un parteneriat consistent am stabilit recent cu primăria mun. Piatra Neamţ, déjà tradiţional organizăm poduri de cărţi şi reviste, mai multe biblioteci şi şcoli din zonă primind până acum donaţii de peste 14 mii de cărţi.

***

Personal, fiind şi vicepreşedinte al CALM-ului, în 2019 am organizat o şedinţă comună la Edineţ a mai multor primari de oraşe din Republica Moldova, la eveniment fiind prezenţi şi peste 50 de primari de oraşe din România. Pe această platformă am reuşit un schimb de bune  practici  vizavi de activităţile APL, în special în domeniul economic, iar, pe parcurs, mulţi primari din RM au semnat cu colegii de peste Prut acorduri de înfrăţire.

În acest context, important e şi proiectul pe domeniul  turismului, stabilindu-se un traseu turistic trilateral Bălţi-Edineţ-Cernăuţi-Suceava-Câmpulung Moldovenesc-Vatra Dornei, programate fiind un şir de activităţi concrete déjà executate în domeniul antreprenoriatului turistic.

La moment sunt  în lucru  câteva proiecte cu Primăriile Botoşani, Piatra Neamţ şi Cugir, jud. Alba, elementul pandemic temporar stopând realizarea acestora.

În finalul acestor succinte relatări despre parteneriatul nostrum cu mai multe primării din dreapta Prutului ţin să subliniez în mod aparte că bunele relaţii dintre primăriile de pe ambele maluri ale Prutului contribuie benefic la schimbarea atât a infrastructurii socio-economice a localităţilor noastre, cât şi, în genere, a mentalităţii comunităţilor angajate în acest proces de mare importanţă pentru întreg neamul românesc.

 

Consemnare: Ilie Bujor

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here