Aproximativ 600 de agricultori, membri ai Federației Naționale a Fermierilor și ai Asociației ”Forța Fermierilor” s-au întrunit sâmbăta trecută la Palatul Feroviarilor din capitală, unde a avut Congresul Republican al Agricultorilor.
Ce i-a făcut pe fermierii celor mai numeroase organizații de profil, să vină la Chișinău, să piardă o întreagă zi în toiul lucrărilor de recoltare a culturilor târzii? Răspunsul pe scurt, l-am aflat din alocuțiunea celor mai mult de zece vorbitori, care, rând pe rând au luat cuvântul de la tribuna Congresului. Cel mai sugestiv mi s-a părut în acest sens un fragment din alocuțiunea lui Vasile Mârzenco, Directorul Executiv al FNFM: ”Am fost și suntem conștienți de gravitatea situației cu care se confruntă actuala guvernare, dar mizam pe faptul că până la urmă se vor găsi soluții de sprijin și pentru fermieri. Cu regret așteptările noastre au fost iluzorii, starea de lucruri în agricultură, agravându-se tot mai mult, astfel că o bună parte din fermieri, se află în pragul falimentului”.
De faptul că situația în ramura de bază a economiei noastre într-adevăr este una critică, m-au convins și alți vorbitori, agenți economici din diferite regiuni ale țării.
Andrei Ciocanu, Cahul: (POZA) ”Gospodăriile agricole de la sudul republicii au fost cel mai grav afectate de secetă. Peste 10 mii de hectare de porumb, au fost pârjolite, iar sistemele de irigare din lunca Prutului nu funcționează și din cauza că a scăzut nivelul de apa în râu. Deci, privită în ansamblu, recolta-i mult sub nivel, iar prețurile de achiziții a producției au scăzut cu mult, astfel că majoritatea fermierilor n-au cu ce achita împrumuturile le la bănci. Aceștia refuză să eșaloneze creditele, iar ajutorul din partea statului lipsește”.
Nicolae Olaru, Rezina: (POZA) ”Noi am venit aici nu se cerșim, dar să cerem. De ce nu-și onorează statul la timp sprijinul financiar prevăzut prin lege? Cine a inventat aceste regulamente stupide, care birocratizează tot procesul de subvenționare? Nici un fermier n-a primit subvenția pentru anul curent. Cum să activeze agenții economici fără sprijin financiar, în condiții de prețuri scăzute la achiziții și cu datorii enorme la bănci? Cerem introducerea alocațiilor directe exprimate prin plată la hectar, începând cu anul viitor, dar nu din 2026, cum e preconizat. Solicităm implicarea operativă a ministerului în soluționarea problemelor. Dacă nu este în stare să le rezolve, să plece!”.
Sergiu Stefanco Căușeni: (POZA) ”Ministerul nu trebuie să fie oponentul nostru, această instituție la nivel de stat trebuie să fie reprezentantul nostru în toate instanțele, să ne apere interesele. Deocamdată nu observăm această activitate. Un singur exemplu: am avut întâlnire cu bancherii, ei ne cer garanții pentru a creditele acordate. Știu că avem fond de garantare, dar el nu funcționează. De ce Ministerul nu se implică? Chiar și în condiții de faliment inspectoratul fiscal ne cere să achităm impozite, așa-i legea. Dar de ce n-ar interveni ministerul cu propunerea de moratoriu, de ce n-ar cere introducerea stării excepționale în agricultură, doar este clar pentru toată lumea că ne aflăm în criză profundă?
Despre criză, secetă, prețuri scăzute la achiziții din recolta anului curent, lipsă de suport financiar din partea statului, relațiile dificile cu băncile, dar și despre birocratizare excesivă și lipsa de asistență din partea ministerului de resort au vorbit toți cei de au luat cuvântul.
(POZA) Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii, prezent la acest for, în luarea de cuvânt, a încercat să potolească întrucâtva spiritele. El a comunicat că nu-și permite să vorbească decât cu mare respect față de agricultori, că de fapt, fiecare fermier, după cum muncește, ar trebui să fie milionar, dar realitatea (precum cunoaște toată lumea) este de altă natură.
Cu referire la plata subvențiilor la hectar, precum s-a solicitat, ministrul a spus că la moment nu există sursele financiare necesare și că trebuie cu toții să depunem efortul pentru ca țara să devină cât mai curând membru al UE, atunci vom avea și bani pentru această plată costisitoare.
Ministrul a mai specificat, că introducerea moratoriului la achitarea impozitelor și a altor plăți poate fi făcută doar diferențiat, fiindcă dintre cei 10 mii de agenți economici din agricultură, sunt și unii, poate chiar mai mulți la număr, care-s în stare și trebuie să-și onoreze obligațiunile față de stat și față de bănci.
Printre informațiile care, la părerea ministrului, ar ameliora întrucâtva starea de lucruri în domeniu, a fost cea, că deja s-a aprobat regulamentul de repartizare a motorinei care urmează să fie livrată de peste Prut și, în viitorul apropiat, agricultorii moldoveni vor beneficia de combustibilul promis.
Vladimir Bolea a făcut apel la cei prezenți în sală la parteneriat cu ministerul Agriculturii. Conlucrarea, dar nu dezbinare, în opinia ministrului, este calea spre ameliorarea stării de lucruri în domeniu.
Constantin Rotaru