În aceste zile de sfârșit de august și început de septembrie, discuțiile despre identitatea, trecutul și viitorul nostru ca popor, sunt tot mai frecvente. Se dau cu părerea chiar și cei, cărora altă dată nu le păsa nici de istoria neamului, fiindcă n-o cunosc și nici nu vor s-o învețe, nu le pasă nici de cine-i conduce și ce viitor vor avea copiii și nepoții lor. Sunt cei, care au uitat sau nici n-au știut despre asemenea noțiuni ca demnitate, cinste și adevăr. La alegeri, aceștia se orientează după un singur criteriu, – cine dă mai mult pe acela îl și votează. De Ziua Limbii Române acești indivizi vorbesc doar într-un sens: n-avem nevoie de limba voastră, să avem ce pune pe limbă!
Persoanele despre care suntem nevoiți să amintim acum, ușor de tot se lasă convinse de propaganda crasă de la televiziunile dirijate din umbră de către diriguitorii de la Kremlin și nici de cum nu vor să accepte adevărul din istoria și prezentul nostru, marcat de reprimări, deportări și exterminare a celor, care îndrăzneau să nu fie de acord cu regimurile anterioare. Indivizii n-au auzit, sau nu au vrut să audă despre Letopisețul Țării Moldovei, care afirmă: ”De la Râm ne tragem!”, despre glorioșii arcași a lui Ștefan cel Mare, ei nu cunosc nimic despre Sfatul Țării, pentru ei este “Terra incognita” lupta pentru independență în războiul de pe Nistru.
Anume prin aportul cetățenilor din categoria respectivă, ei fiind cu acte în regulă, am tot avut de suferit, fiindcă datorită poziției lor „înțelepte”, ani în șir erau instaurați la guvernare indivizii care, de altfel, împărtășeau și mai continuă să împărtășească aceleași convingeri perimate.
Cu părere de bine, numărul celor care mai tânjesc după trecutul comunist este, precum e și logic, în continuă scădere. Pare că am reușit să părăsim zona roșie, dar pericolul mai persistă. Situația-i agravată de criza economică profundă și de războiul din Ucraina. Ne mai este sortit să trecem prin grele încercări.
…De Ziua Independenței Maia Sandu a vorbit în discursul său despre importanța libertății și a democrației. Șefa statului a îndemnat moldovenii să aibă încredere în ei înșine și să nu se oprească la mijloc de drum, „oricât de greu nu ar fi”.
„Dacă unii vor întreba la ce folosește libertatea și democrația când prețurile cresc, le vom răspunde: Libertatea noastră ne face mai puternici, ne dă voce, demnitate și putere, ne face să stăm drepți, să nu ne temem și să judecam după interesul nostru propriu, nu după dictatul cuiva de afară. Războiul se va termina, iar noi vom reuși să ieșim din aceste crize mai puternici, mai rezistenți”, a mai spus Maia Sandu.
Constantin Rotaru