Păcatele ne măsoară zilele

…Aprinsul zorilor se risipeşte nestingherit peste satul Lăpuşna. Primăvara târzie tânjeşte după lucrările năvalnice în podgorii şi pe ogoare. Pline de griji năboiesc zilele şi la îngrijitorii de animale. La ferma de oi a patronului Pavel Moşneagu din partea locului se încheie perioada fătatului animalelor.

– Anul acesta avem rezultate bune, ni se destăinuie stăpânul gospodăriei. Turma a iernat bine, acum trecem la păşunat în pajiştea deschisă. Dar aici avem o problemă – n-avem acces la păşunile obştei satului. Fostul preşedinte al colhozului de altădată, Vasile Munteanu, a acaparat în mod nelegitim mai că toată valea râuşorului Lăpuşniţa. Oile mele au rămas, cum ar veni, numai în perimetrul stânii. Dar ce fac eu cu patru sute de animale pe un teren secătuit?

Într-adevăr, situaţia e deocheată. Ne-am interesat la primăria satului de ce Pavel Moşneagu, precum şi alţi proprietari de animale, n-au acces liber la păşunile care, de fapt, ar trebui să fie ale tuturor sătenilor. Primarul Ion Bubuioc ne-a răspuns că aceasta-i decizia Consiliului local şi el n-are ce face.

Situaţia de la Lăpuşna e catastrofală pentru crescătorii de animale. Oamenii se revoltă pentru că acest Vasile Munteanu s-a lăţit prea din cale afară-afară. Lui Pavel Moşneagu, bunăoară, businessmanul lacom îi mai datorează şi vreo jumătate de milion de lei pentru munca prestată de cioban timp de patru ani de zile la păscutul şi îngrijirea ovinelor hrăpăreţului stăpân. Pe parcursul anilor marele patron l-a tot purtat cu zăhărelul pe Moşneagu, în schimb l-a strâmtorat până într-atâta, că acum bietul ţăran abia răsuflă de necaz. Şi doar ştie prea bine câte năpaste a suferit omul acesta! Bandiţii i-au furat mai anii trecuţi caii, i-au otrăvit o mulţime de oi, câinii. Pentru ce? Pentru că el munceşte din zori şi până în noapte ca să producă pentru săteni hrană de cea mai bună calitate? Harnicul crescător de ovine e şi un imporant producător de carne şi brânză în zona Hânceştilor. Produsele sale ajung pe piaţa comercială a comunei, ba şi la cantinele şcolare. Numai că izbânzile omului îi zgândără la băşică pe unii demnitari… Cu ce drept a blocat Munteanu păşunile satului care, de fapt, s-ar cuveni să fie proprietate obştească!

Cu adevărat: păcatele ne măsoară zilele…

Andrei MOROŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here