Calitatea semințelor, a materialului săditor, sunt deseori cauze ale decepției, dar și a muncii zădarnice pentru mulți agricultori. Aproape fiecare fermier poate povesti cazuri de neuitat, când livada plantată cu cei mai de soi puieți (conform spuselor cumpărătorului), după ani de zile de îngrijire și cheltuieli nu mai rodește, sau dacă fructifică, apoi recolta nici pe departe nu corespunde așteptărilor.
Cam același scenariu derulează uneori pe câmpurile sau plantațiile legumicole însămânțate cu semințe procurate “mai ieften”. Recolta nu corespunde parametrilor enunțați, iar cel de a procurat semințe la întâmplare, deseori se alege cu pierderi în loc de câștig.
Nu rareori rămân surprinși de calitatea produselor alimentare procurate la aceleași piețe agricole și cumpărătorii de rând, cei care mai cred în sinceritatea unor vânzători de carne, pește sau alte produse.
Mulți dintre vizitatorii piețelor, se conving de repetate ori că cumsecădenia de altă dată, azi este substituită de profit, acel profit obținut cu orice preț, și deseori prin înșelăciunea cumpărătorului de rând.
Mulți dintre vizitatorii piețelor, se conving de repetate ori că cumsecădenia de altă dată, azi este substituită de profit, acel profit obținut cu orice preț, și deseori prin înșelăciunea cumpărătorului de rând.
Și fiindcă această stare de lucruri anormală nu poate continua la nesfârșit, cei direct responsabili de verificarea calității materialului săditor, a semințelor, fertilizanților dar și a produselor agricole tot mai des inițiază controale, care vin să confirme că timpul comercianților-aventurieri, s-a cam consumat.
Sugestiv în acest sens este și rezultatul unui control la care au recurs săptămâna curentă inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor de la Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor Călărași cu raza de acoperire a raionului Telenești, care au inițiat verificările la piața agricolă din cea mai mare localitate din partea locului, cea din satul Sărătenii-Vechi.
În urma controlului au fost întocmite 2 procese verbale de contravenție și emise 4 prescripții. Toate țin de neconformitatea răsadului, a materialului săditor, de lipsa documentelor confirmative, fapt ce denotă că comercianții nu s-au prea obosit să asigure calitatea produsului expus spre vânzare.
În domeniul supravegherii Sanitar-Veterinare au fost verificate cerințele la comercializarea păsărilor, peștelui și hranei pentru animale, au fost emise 3 prescripții și un proces verbal cu privire la contravenție.
La capitolul Siguranței Alimentelor, în cadrul controlului a fost verificată proveniența produselor de origine animală și vegetală și starea igienică la magazinele de comercializare a cărnii. În urma controlului au fost întocmite 3 procese verbale.
P.S.
Ași vrea să cred că procesele verbale enumerate nu sunt un prilej de satisfacție pentru cei cu verificările. Comerțul din piețele agricole nu generează venituri atât de mari încât amenzile ca fie acoperite fără prea mari pierderi. Iar comercianții, au și ei, ca toată lumea, în spatele lor nevoi, care necesită deseori cheltuieli mari. Ar fi cred, corect, ca cei pe care-i numim vânzători, să înțeleagă că trebuie să revină pe făgașul normalității, adică să propună marfă de calitate. Aceasta-i unica soluție, care ar conveni și comercianților și cumpărătorilor. Ș-atunci, s-ar putea întâmpla ca inspectorii să-și reducă activitatea doar la constatarea de lucruri bune.
Ion Codreanu