De fapt, e vorba despre două febre.
Foarte puţin probabil ca eventualii noştri cititori să nu-şi dea seama din capul locului despre sensul şi grava profunzime a acestei afirmaţii vizavi de două maladii, de o absolută diferită origine, nominalizate în titlul meditaţiilor şi reflecţiilor ce urmează.
Da, prima şi cea „mai la suprafaţă” este blestemul şi năpasta aduse pe capul nostru (dar, de fapt, al întregii planete) de pandemia ce ne urmăreşte nesăţioasă deja, pare-se, de un secol.
Dar, cu mare regret, dacă revenim de pe harta lumii la cuibuşorul neamului nostru, mai este şi o altă problemă, o altă pandemie, ce afectează în timpul de la urmă societatea noastră. Desigur, ne referim la actuala campanie electorală pentru alegerile preşedintelui ţării. (Apropo – şi în acest context: cu siguranţă, nu puţini dintre cititorii noştri vor cerca un sentiment de regret şi sarcazm la citirea acestei expresii – preşedintele ţării. Care „ţară”, domnii mei? or, palma aceasta de pământ aşezată între Prut şi Nistru, trecută secole la rând de la o stăpânire la alta, numai nu la cea dreaptă, ţară se poate numi? când pe tot întinsul ei, de la nord la sud, sunt atâtea şi atâtea probleme care apasă biata noastră Basarabie la pământ? care, ciuntită şi dezmembrată politic, social şi cultural, ruptă de la sânul Patriei-Mame, aşa şi rămâne mereu în aşteptarea dreptăţii istorice?).
Dar – să încercăm a scrie mai departe despre Basarabia noastră aflată în febre. Mai exact – despre cea de-a doua – campania electorală prezidenţială aflată la turul al doilea.şi care finalizează duminica ce vine, pe 15 noiembrie curent.
Enorma maşină propagandistică a autoafişatului candidat „independent”, după eşecul neaşteptat pentru diriguitorii ei în primul tur al alegerilor, a luat în aceste două săptămâni de la urmă turaţii de-a dreptul catastrofale ce clatină din temelii biata noastră societate. Se aplică şi administrează cele mai probate tehnologii şi procedee întru atingerea multrâvnitului scop – cel de-al doilea mandat prezidenţial pentru candidatul „independent” – de la corupere activă sau latentă până la ameninţări şi presiuni directe asupra unor primari, oameni de afaceri, demnitari şi funcţionari publici.
Aceasta – pe de o parte.
Pe de altă parte – se recurge cu înverşunare şi ruşinoasă agresivitate la diferite insinuări murdare şi calomnii la adresa învingătorului din primul tur al alegerilor din 1 noiembrie curent. Tehnologii politici aserviţi actualului preşedinte în exerciţiu conducându-se de prea bine cunoscut precept precum că cu cât e mai gogonată miuncuna, cu atât ea e mai credibilă. (Totodată însă uitând şi de o altă zicală: minciuna are picioare scurte).
Pe când e aşa de simplu să te convingi cine e şi ce prezintă fiecare candidat. Să-l luăm, întru exemplificare, pe candidatul „independent”. A promis că va întoarce miliardul furat; că va pune la închisoare hoţii; că va ridica pensia medie la 300 de euro; că se va indexa pensia cu 20 la sută, pe când aceasta a crescut cu numai 1%; că va susţine familiile tinere etc., etc.
Şi?…
În acest context, e foarte concludent un mesaj adresat cititorilor noştri care a parvenit pe adresa redacţiei prin intermediul OR Edineţ a FNFM, mesaj din partea unui grup de intelectuali din nordul ţării.
Iată, printre altele, ce se conţine în acesta.
„Dragii noştri concetăţeni ai Moldovei,care trăiti la ţară, cei care activaţi sau sunteţi deja pensionaţi; cei, pe care se ţine acest colţ de pământ umilit şi injosit de un clan de hoţomani, care se schimbă la putere unii pe alţii!
Ne adresăm către dumneavoastră în situaţia creată după primul tur de alegeri prezidenţiale – pare că Bunul Dumnezeu ne-a dat o şansă să ieşim din mocirla, in care zacem de 30 de ani, mulţi dintre noi amăgiti cu câte 1 kg de crupe şi 100 de lei.
Pare că chiar EL ne-a trimis această Doamnă, acest Copil al Neamului nostru – inteligentă, deşteaptă şi onestă, care luptă deja de câţiva ani, pângărită de aceşti trădători de neam, cărora nu le convine ca s-a ridicat deja cineva mult mai valoros decât ei.
Iubiti concetăţeni, ne adresăm cu îndemnul de a ieşi cu toţii la turul doi al alegerilor din 15 noiembrie curent şi să facem o alegere corectă.
Aşa să ne ajute Dumnezeu!”.
Aici, punând punt meditaţiilor de mai sus, nu ne rămâne decât să repetăm şi noi un îndemn similar: oameni buni, ţara are nevoie de noi, ţara ne cheamă poimâne la urne!
Să dăm ascultare acestei chemări.
Ilie Bujor