Mesajul Primarului
Cobîlea, înseamnă istorie şi tradiţie de peste 750 de ani.
Acum, sarcina noastră este aceea de a reda satului Cobîlea puterea şi mîndria de altă dată. Suntem o echipă de oameni puternici, hotărîţi şi serioşi, care vor şi pot să redea cobîlenilor bucuria de a trăi în Cobîlea.
Satul acum încearcă să se dezvolte, dar pentru a ajunge acolo unde merită trebuie să contribuim cu toţii.
Vă mulţumesc că îmi oferiţi încredere şi vă doresc tot ce este mai bun.
Personal, îmi doresc ca Cobîlea să capete o altă valoare, să fie mai frumoasă, mai curată, cu mai mulţi agenţi economici interesaţi în a investi în zona noastră, îmi doresc mai multe pentru cei care trăiesc şi muncesc în Cobîlea, pentru părinţii noştrii şi tinerii care încearcă să-şi construiască un viitor.
Am încredere în oamenii din Cobîlea, am încredere în echipa cu care lucrez. Interesele mele sunt doar a lucra în beneficiul şi interesele oamenilor din Cobîlea. Cred în oameni, cred în viitorul luminos al satului Cobîlea.
– Deşi şi localitatea noastră are parte, în special în timpul de la urmă, de vremuri deloc uşoare, totuşi viaţa a mers înainte şi aici, noi izbutind să facem mai multe lucruri bune. Dar, pentru a fi mai succintă în relatarea mea, mă voi referi doar la cele avute loc pe parcursul anului trecut.
Deci, să trecem la concret.
Voi începe cu aceea că În satul Cobîlea a fost construită o sondă arteziană cu susținerea AO ,,PRO HUMANITATE,, (director DIRK HARTG), care a contribuit cu 30 000 Euro, proiectul în întregime a costat 1.200 mii lei. Cu suport financiar a contribuit Primăria Cobîlea (cu 300 mii lei), Consiliul Raional Șoldănești (150 mii lei), iar alte 150 mii lei a fost contribuția cetățenilor. Astfel, în urma implementării proiectului a fost construită sonda arteziană, precum şi un apeduct pe o lungime de 3 km, ceea ce a permis conectarea la apeduct a 50 de gospodării casnice sau peste 250 beneficiari.Implementarea proiectului a contribuit la ridicarea calității vieții cetățenilor din localitate și accesul la apă de calitate. În acest sens, ţinem să mulțumim AO ,,PRO HUMANITATE,, pentru suportul acordat la forarea sondei arteziene și construcția apeductului
Un alt proiect a fost reparația și amenajarea Muzeului localității și a unei pensiuni turistice, proiect implementat cu suportul Programului PNUD în cadrul Proiectului MiDl.
În cadrul acestui proiect a fost creată și o Asociație de băștinași, care a contribuit la implementarea Proiectului ,,Tezaur strămoșesc,,, ce are menirea de a dezvolta un traseu turistic, implicând mai multe obiective turistice din zonă, în scopul de a atrage cât mai multi turiști.Pentru amenajarea Muzeului localității au fost colectate obiecte vechi din gospodăriile oamenilor din sat, în activitatea respectivă fiind implicați foarte mulți băștinași. Cât priveşte Pensiunea turistică ,,Popasul lui Ștefan,,, ea este amplasată în imediata apropiere a Stegarului lui Ștefan cel Mare, iar Muzeul localității – în clădirea primei școli din localitate care a fost construită încă în anul 1894, mai apoi mult timp ea fiind abandonată.
Un alt eveniment remarcabil în opinia noastră l-a constituit organizarea, în luna septembrie, a Zilei Diasporei, care s-a desfăşurat sub genericul „Stejarul care ne unește,,. În cadrul lui au fost menționate succesele, dar și problemele cu care se confruntă localitatea.
De asemenea, în anul 2021 a fost finalizat Iluminatul public stradal pe drumul central al localității, cu o lungime de 4 km; iar în anul precedent a fost finalizat Iluminatul stradal pe o lungime de 1.5 km.
Tot în anul trecut au fost construite trotuare din pavaj, pe o distanţă de 800 metri, din banii alocați din Fondul Rutier și cu suportul Consiliului Raional Șoldănești.
În şirul acestor primeniri ale localităţii în perioada respectivă se înscriu şi construcția acoperișului la grădinița de copii, gazificarea unui sector din fondul investițional pe o lungime de 1600 m și conectarea a 29 de noi gospodării casnice, construcția unui stadion de minifotbal la gimnaziul din localitate, deschiderea unei cantine sociale și alte proiecte, ce ne-au făcut satul de baştină şi mai modern, şi mai frumos.
Ilie FRUNZĂ