În scurgerea nemiloasă a timpului, n-am prea observat cum au trecut 4 ani de la precedentele alegeri locale. Ne aflăm în preajma scrutinului, care-i fixat pentru 5 noiembrie. În majoritatea satelor deja s-au profilat numele pretendenților la funcțiile de primari.  Aproape pretutindeni sunt câte 4-5 sau și mai mulți candidați. Deși neoficial, majoritatea celor cu aspirație la funcțiile respective deja își selectează și își fortifică echipele de susținători. Noi, adică majoritatea absolută a populației, Iarăși suntem în ipostaza celor, care urmează să aleagă dintre pretendenții la funcțiile de primari și de consilieri locali. Poziția și atitudinea noastră, are o semnificație aparte, fiindcă alegerea, în mare parte va determina cursul dezvoltării sau al stagnării localității noastre.

… Între timp în, satele noastre viața continuă. În unele localități cu schimbări vizibile spre bine, în altele, neobservate. În deplasările frecvente la sudul, centrul și nordul țării deseori ne-am ciocnit cu situații paradoxale. La Cornești, Ungheni, spre exemplu, am rămași surprinși de funcționarea ireproșabilă a apeductului ajuns în toate gospodăriile casnice și de existența iarăși funcțională, a unui sistem modern de purificare a apelor. Între altele, asemenea sisteme de curățare a apelor reziduale lipsesc încă în majoritatea localităților rurale.  Pe parcursul ultimei perioade de timp, în această localitate au fost  construite sau reabilitate, obiective de menire socială și culturală, drumuri și străzi, parcul și scuare, a apărut o piață pentru comercializarea produselor agricole. Curățenia este asigurată de serviciul special creat în acest scop.  Transformările-s evidente  și activitatea primăriei din localitate este apreciată la justa valoare de către locuitorii Corneștilor. Peste deal de această localitate, la doar câțiva kilometri distanță, pe Valea Culei sunt dislocate mai multe sate. În unele, viața parcă s-a oprit. Drumuri accidentate, gospodării părăsite, case pe cale de dispariție sau nereparate, săteni puțini la număr, în majoritate oameni în vârstă. Diferența față de Cornești este mare.

Lipsa de inițiativă, pasivitatea, iar pe alocuri și incompetența sunt printre cauzele stagnării procesului de dezvoltare sau a degradării unor comunități.  Dacă în Cornești, timp de 4 ani au fost scrise și implementate mai multe proiecte (datorită cărora a fost asigurată finanțarea construcțiilor), în alte sate n-a fost înaintat la concurs nici un proiect.

Constatarea ține de aprecierea activității primarilor încă aflați în funcție, dar conține și răspunsul la întrebarea magistrală: mai dorim să avem în fruntea satului un primar care ne este rudă sau prieten, dar care n-a întreprins nimic (fiindcă n-a dorit sau n-a avut capacitățile respective) pentru dezvoltarea localității, sau alegem o personalitate, care dorește și are aptitudini pentru a face ceva bun pentru sat?

Timpul rezervat alegerii candidaților potriviți, încă n-a expirat. Metoda  comparației și a meditației mai este actuală,  ea funcționează eficient, dar numai în caz de nu ne lăsăm duși în eroare de vorbe dulci și promisiuni deșarte.  Așa, cum s-a întâmplat în acele localități, care mai sunt încă în așteptarea unor adevărați lideri, oameni capabili să aducă schimbarea în mediul rural.

Constantin Rotaru

 

 

 

,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here