Ministrul Economiei de la București, Florin Spătaru, s-a aflat în vizită la Chişinău, unde a avut o întrevedere cu prim-ministrul Dorin Recean. Subiectul discuției s-a axat pe sprijinul pe care îl poate oferi România în procesul de aderare a R.Moldova la Uniunea Europeană. România, potrivit oficialului român, va fi mai puternică, dacă R.Moldova se va alătura comunității europene, a conchis ministrul român.

„România este țara europeană care are responsabilitatea sprijinirii Republicii Moldova pentru viitorii paşi înspre aderarea la UE. Am discutat cu premierul Dorin Recean despre sprijinul real pe care România poate să-l acorde în vederea accelerării procesului de aderare a Republicii Moldovei. România va fi mai puternică cât timp frații de peste Prut se vor alătura marii familii europene”, a scris Florin Spătaru, într-o postare pe Facebook.

Ministrul român a subliniat rolul important al României în contextul Reconstrucției Ucrainei.

„Acest parcurs va fi şi mai solid dacă vom face front comun cu R.Moldova”, a adăugat ministrul.

Florin Spătaru a menționat că a discutat la Chișinău despre atragerea investitorilor români în R.Moldova care să dezvolte un pol industrial cu rol catalizator pentru creșterea economică.

„Republica Moldova nu e singură! O familie de națiuni europene îi sunt alături”, a conchis Florin Spătaru.

Ministrul roman al Economiei a discutat la Chișinău cu miniștrii Energiei și ai Infrastructurii

Însoțit de Ovidiu Năftănăilă, prim-colaborator, și de reprezentanții Biroului de Promovare Comercial-Economică al Ambasadei României în Republica Moldova, ministrul român al Economiei, Florin Spătaru s-a întâlnit la Chișinău cu Victor Parlicov, ministrul Energiei, și cu Lilia Dabija, ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Miniștrii din România și Republica Moldova au discutat despre proiecte concrete de cooperare care să contribuie la creșterea interconectării economice între cele două maluri ale Prutului și la dezvoltarea oportunităților de investiții, se arată într-un comunicat al Ambasadei României la Chișinău.

„Ne-am referit și la expertiza necesară și la modul în care Ministerul Economiei poate să ne ajute în transpunerea legislației UE pe domeniile de intervenție ale MIDR în legislația națională. Am conchis în unison cu ministrul Florin Spătaru că mediul de afaceri este principala platformă și promotor de bază în asigurarea investițiilor în infrastructură, iar economia sustenabilă este garantul implementării cu succes a proiectelor de infrastructură”, a declarat Lilia Dabija.

Victor Parlicov a subliniat în urma întrevederii că proiectele de interconectare energetică dintre România și Republica Moldova trebuie accelerate pentru a oferi oportunități de afaceri și stabilitate investitorilor români care intenționează să vină să deschidă companii în Republica Moldova.

„Pe lângă liniile de înaltă tensiune cu România, am vorbit și despre Galați Hydrogen Valley și posibilitățile cooptării Republicii Moldova în acest proiect. Inițiativa de la Galați presupune producerea de hidrogen în jurul combinatului siderurgic, în cadrul angajamentului acestei companii de decarbonizare, până în 2030, la producerea oțetului. Prin programul de guvernare, Republica Moldova este interesată să avanseze în ceea ce privește reducerea emisiilor de dioxid de carbon, presupunând atât electrificarea transportului, dezvoltarea energiei regenerabile și dezvoltarea soluțiilor de înmagazinare a surplusului de energie electrică produsă, precum este soluția hidrogenului”, menționează ministrul Energiei.

Ion Costin 

  

 

Această publicație a fost tipărită cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.Conținutul acestei publicații nu reprezintă poziția oficialî a Departamentului pentru relația cu R. Moldova

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here